ABFU - Conspect (S1)

Tema.Fiziologia tesuturilor Excitabile
Iritabilitate-Este una din capacitate a materiei vii de a raspunde la actiunea factorilor interni sau externi prin modificari structural si functionale,conform separate al reatibilitatii este excitabilitatea.
Excitabilitate-este proprietatea tesutului nervos grandular si muscular de a raspunde specific,pronuntat si rapid la actiunia factorilor interni sau externi.
O forma separate a iritabilitatii este excitabilitatea..
Agentii care actioneaza asupra tesuturilor,daca actioneaza asupra tesuturilor iritante se numesc agenti iritanti,agentii care actioneaza asupra excitantilor se numesc agenti excitanti.

Agentii excitanti se impart dupa marimea valorii agentului in
-MarimeSubpragala
-suprapagrala


Marimea subpragrala-nu provoaca effect.Marimea pragrala este valoarea minima care actioneaza asupra tesutului si provoaca effect.Dupa natura avem excitanti fizici(lumina actiunia mecanica),chimici(acizi baze saruri),biologici(mediatori,potentiali de actiune bacteria virusi).De actiunea lor sa ocupat Goovers si Veeis,si ei au aratat durata sectiunilor excitantei.Cu cit marimea excitanta este mai mare  ii trebuieste un timp mai putin ca sa provoace effect.Daca punem 20 v pe mină in timp de 4 milisecunde vom vedea raspunsul,timpul reacției este mai lent.Au introdus notiunia de reobaza,, cronaxie timp util,marimea pragala.
Reobaza-reprezinta reactia de raspuns a tesutului la actiunea minimal a excitantului,excitantul trebuie sa fie de mărime pragala.Insa in clinica se spune ca aceasta reobaza nu este utila.La palma trebuie sa dam 40 volti ca sa se contracte ca sa se excite asta daca palma e uscata.
Cronaxia-reprezinta reactia de raspuns a unui tesut la actiunia unui excitant egal cu 2 reobaze care actioneaza un timp minimal(timp util).toti acestia sunt excitanti.
                                         
 Potentialul de repaus si potentialulde actiune a tesutului
    Orisice celula vie la membrane care o inconjoara si o protejeaza apare o asimetrie ionica care asigura un potential si acest potential se numeste potential de repau sau de membrane(cu retea de membrana).
In membrane Na>8-10,K<30-50,CL>30-50,acesta sunt shi in afara membrane și in membrana,in afara sunt pozitivi in interior sunt negativi. La membrana -60,-90 ml potentialul de repaus.Na are posibiliate sa intre iar Kaliu sa iasa.Pomapa Na-K serveste pentru asigurarea diferentelor de potential.Aceasta pompa cheltuie energie,in organism este o valuta acidul adenozintrifosforik acest acid cind se descompune ne da energie.Substante scindate-mitocondri-creatinfosfat-ADP-ATP .In asa fel potentialu de membrana se mentine in tesuturi.Pompa lucreaza tot timpul,ia lucreaza mai intents decit in starea de repaus.
Potentialul de repaus se transforma in potential de actiune  care se caracterizeaza prin urmatoarele,citeva faze
1)Perioada latenta-perioada de la momentul excitatiei pina la aparitia reactiei de raspuns
2)Faza de depolarizareaza In aceasta faza are loc disparitzia polarizarii membranei
3)Faza de repolarizare
4)In faza de repolarizare avem:
a)Potential vistegial negativ
b)Potential vistegial Pozitiv
Perioada latenta este perioada de la excitatie.La actiunea excitantului se deschid canaliculele Natriu brusc intra in celula si potentialul de membrana dispare.Exeplu de la o valoare de la0 pina la 20 se numeste INVERSIE.Canaliculele pentru natriu se inchid si se deschid canalikulele pentru Kaliu,kaliu brusc iese din celule si repede se stabileste repolarizarea ca sa fie + la exterior si – in celula asta si se numeste repolarizare dar natriu inca  este in celula.Reversie este perioada de repolarizare.La sfirsitul repolarizarii repolarizarea este lenta.Potential vistigial negativ asta cind nu sa stabilit pin la norma.Hiperpolarizarea mai apare la sfirsșit,ca rezultat apare potentialul de vistegial pozitiv.

Metode de Inregistrare o sa fie la examen
In clinica,viata are valoare raspunsul celulei la excitatie care apare,celula excitata o singura data,celula poate fi excitata in serie. Exemplu.10 neuronni situate pe o celula.1 neuron 2 impulsuri,al 2 neuron va avea 3 impulsuri asa pin la 10.Modificarea excitabilitatii in timpul excitatiei,este excitata in timpul excitatiei ea va raspunde in mod diferit si anume,daca a 2 excitatie va nimeri in faza perioadei latente efectul se sumeaza si raspunsul va fi mai mare.
A2 excitatie nimereste in faza de depolarizare apoi celula nu va raspunde la asa excitatie aceasta perioada se numeste Perioada Refractara Absoluta(adica nu poate raspunde la nici un excitat).
A3ia daca ajunge in faza de repolarizare la exitatie este pragrala nu va raspunde iar daca nu va fi pragrala va raspunde si raspunsul va putea fi mai mic ca in nod Perioada Refractara Relativa.
A4 daca excitatnu nimereste in faza potentialului respectiv se intimpla ceva paradoxal,celula va raspunde la un excitatn mai mic decit pragral,aceasta perioada se numeste perioada de supraexcitatie sau prioada de exaltatie sau perioada de excitatie marita.
5 Daca excitatntul nimereste in perioada potentialului pozitiv celula nu va raspunde iar daca va fi mai mare ia va raspunde.Cei din faza 1-2-5 nu va raspunde Cei din 2-7-8-9 vor raspunde la 4-5.Ei aleg la care raspunde si la care nu raspunde.Aceasta se numeste Modificarea excitabilitatii in timpul excitatiei ele sau stabilit in evolutia omului.
  
  Neuronii si Nervii
Sistemul este format si contine neuroni  care reprezinta celula nervoasa si apofizele acestora care pot fi de 2 feluri.....
-1)Reprezinta Axonul-transmite informatia de la corpul neuronului,aduce informatia iar dendrita o duce.
2) Dendrita aduce informatia de la receptor catre corpul neuronului.Reprezinta o celula ca shi alte celule avind,membrană,citoplasmă,nucleu.,dendrite pot fi mai  multe.
Apofiza- cu un axon shi mai multe Dendrite
Celulele Betz-ceste cea mai mare,acestia sunt neuroni functionali.
Neuronii ca regula in sistemu nervos central sunt amenajati intro oridine si anume neuronii corticali situati la suprafata encefalului si au culoare cenushie,In interiorul subs.albe avem aglomeratii de neuroni care regleaza centrii neuroni a encefalului care indeplinesc diferite functii(de stranut,tusa de mentinerea corpului,mishcare).Au diferite forme diferite dimensiuni shi diferite funcții.
Functia neuronillor-este de a primi informatie de la receptor,de a analiza aceasta informație și de a primi o hotarire exprimata  intr-o comanda.
NERVII-reprezintă o structura bine definită formata din apofizele neuronilor,adica din axoni si dendrite care indeplinesc functia de transmitere a informatiei ce vine de la receptor ori a informatiei care pleaaca de la neuron catre efector(mușchiu glanda).
Cunoastem mai multe clasificari ale nervilor-dupa directia de transmitereAFERENTI si EFERENTI
Aferenti-de la receptor la centri
Eferenti-de la centri la efectori.Sunt senzitivi si motor.Senzitivi care vor duce informatie.
Nervii Cranieni-care iese din encefal
Nervii periferici-spinali.
Dupa Informatia care o transmit
1)-nervi Senzitivi
2)Motori
3)Mixști

Clasificarea MORFOFUNCTIONALA-care se bazeaza pe functia Fibrelor
Sunt Clasele A,B,C A-afla,beta
Grupa A-sunt fibre cele mai groase ajung pina la 22 micromi sunt acoperite cu mielină si au viteza de transmitere a excitatiei de la 10-100 metri pe secunda,aceste fibre duc informatia de la receptor către neuron adica sunt fibre mai aferente care duc spre organism sa functioneze mai repede
Fibrele B-sunt  mielinice mai subțiri shi au o viteza de propagare de Zeci de metri pe secunda.Sunt fibre preganglionare(in organism)in sistemul nervos vegetativ
Fibrele C-care sunt fibrele care nu contin mielina cu o viteza minima de la 3-5 metri pe secunda,in organism se intilnesc la enervatia organelor interne,a sistemului vegetativ fibrele POST-Ganglionare in sistemu nervos vegetativ.
Fibrele se mai impart in fibre Mielinice si Amiolinice
Mielinice –care sunt acoperite cu mielina,mielina reprezintă o membrană protectoare de natura lipoproteiica unde predomină grasimile si serveste paralel ca izolator în general și electric de asuppra caruia se afla celullele Șfan.
Amielinice- sunt acoperite cu mielină nu pe toata suprafața însă la un interval anumit  amielina se intrerupe
-Axonii și dendritele pe parcursul dezvoltarii cresc de la neuroni pe parcursul cresterii membranele care acopera axonul și dentrita de mai multe ori.
1-Axon-Endomisiu
2Axoni Perimisiu           Shi are loc regenerarea Nervului cu 0,12  0,2 metri pe secunda
3Epimisiu
Mevrenomă-Cresterea Haotica a terminațiilor nervoase lezate(apar  dureri fantoma)
                                                   
  FUNCTIA NERVILOR
Functia nervilor ese de a transmite excitatia de la receptor către corpul neuronului corpul formeaza centrii nervosi,de la centri către efector.
Legile transmiterii excitatiei prin Nervi......
1)1LegePetru a se transmite excitatia prin nervi trebuie sa aiba integritate și (fiziologica).Sa intrerupt integritatea fiziologica  ca exemplu :cind stai ashezut pe scaun te scoli shi nu simti piciorul.
2)Leg 2 e .legea transmiterii ereditatii bilateral-nervul e capabil sa transmita de la locul excitatiei  aferent si eferent.Cum putem dovedi aplicam electrozi de inregistrare se unesc cu amplificator cu biocurenti si se uneste cu un oscilograf prinim potentialul de actiune.
3)3 Lege Excitatia prin fibrele nervoase se transmit izolat,.Cum dovedim excitam fiecare fibra aparte FibraA Excita muschiu A,Fibra C excita muschiu C,Fibra B excita mushiu B.Organismu nostru lucreaza norm datorita acestor legi.
Daca se rupe legatura axonului cu muschiul se atrofiaza muschiul shi axonu.
Mecanismul Transmiterii excitatiei prin fibrele Nervoase.
Un neuron cu + la suprafata in interior cu -,Mielina serveste ca izolator si ca protector mecanic
Mielina-e prin salt......Excitatia se transmite mai repede,este mai econom pentru transmiterea excitatiei,are loc prin salt
Amielina- are loc continuu.....Putem excita orice zona cu o marime pragrala.Schimb intre zone,adică continuu
  
                                  
Tema:Fiziologia Sinapselor
    Clasificarea,structura si functia
Sinapsele- reprezinta niste structuri care asigura contactul intre 2 celule(Nervoase si celulele efectoare).Cunoastem sinapse dupa mecanismul excitatiei:-Chimice si –Electrice.Daca informatia este transmisa in impuls electric inseamna ca-i sinapsa electrica.
2)Dupa contactul intre structurile care formeaza sinapsa cunoastem:Sinapse AxonoAxonice,AxonoDendritice,SomaCrosomatice(legatura intre corpul a 2 neuroni),DendritoAxonice,SomatoDendritice,Sinapsa Neuroglandulara.
3)Dupa efectul provocat cunoastem sinapse excitatorie care provoaca excitatia tesutului cu care contacteaza si sinapse inhibitorii care provoaca inhibitia tesutului care contacteaza.
4)Dupa Mediatorul pe care il poseda  -sinapse adrenergice cind mediator serveste noradrenalina or adrenalina.O alta grupa sunt Holinoenergice-daca mediator este folosit acetil-holina.A 3 grupa Dopaenergice,glicienergice shi altele...
Structura Sinapsei chimice-este compusa din membrana presinaptica,postsinaptica,fatna(spatiul)/In membrana presinaptica avem vezicule cu mediator mediatorul vine din corpul neuronului.In membrana  postsinaptica avem chemoreceptori care sint specializati pentru a reactiona cu mediatorul care va veni din membrana presinaptica.In Fanta avem o enzima capabila sa distruga mediatorul indata dupa ce el a reactionat cu chemoreceptorul din membrana postsinaptica.Aceste sunt elementele de baza care asigura contactele .
Mecanismul de actiune-cind prin neuron vine o comanda de la celula A la B vine prin impulsuri electrice.Vin impulsuri ia provoaca in membrana presinaptica veziculele de la suprafata membranei ele plesnesc shi mediatorul veziculele se deschid,mediatorul difuzeaza catre membrana postsinaptica,ajungind la postsinaptica isi cunoaste chemoreceptoru cu care interactioneaza,in urma actiuniii mediatorul chemoreceptoru din membrana postsinaptica are lok schimbari structurale in asa fel ca in membrana postsinaptica se deschid canaliculele pentru natriu apoi pentru Kaliu ca rezultat:Natriu care se afla la exterior prin canalele de natriu va intra in celula si va provoca repolarizarea membranei postsinaptice apoi va ieshi Kaliu din celula provocind repolarizarea membranei postsinaptice in asa fel apare un potential de actiune in membrana postsinaptica numit Potential Postsinaptic Excitator(PPSE).Daca acest potential este de marime pragrala sau devine la marimi pragrale el este capabil sa provoace in acest neuron sau in celula potentialu de actiune(PA) shi apoi neuronu actionează.
    
    Proprietatiele Postsinaptic-1)este cum direct proportional cu marimea excitabila pina ajunge la marimea pragrala,Potentialu de actiune nu este proportional dar el raspunde dupa legea totul sau nimic,daca va ajunge va raspunde daca nu nu va raspunde.
    2)-Potentialul postsinaptic de actiune nu se propaga-potentialu de actiune se propaga prin actiunea neuronului excitat.
Sinapsele Inhibitoare-Dupa structura sunt echivalente cu cele excitatorii au spatiu sinaptic au chemoreceptori are vezicule deosebirea este aceia ca mediatorii  inhibitori sunt altii.Mediatorii inhibitori servesc glucina, doapamina,xerotomina shi alti mediatori,acesti mediatori eliberinduse din membrana presinaptica difuziaza prin spatiu sinaptic către chemoreceptorii membranei postsinaptice acesti chemoreceptori sunt specifici pentru mediatorul corespunzător Gucamini,Gliceni,cu care interactionează și spre deosebire de cei excitatori nu deschid canaliculele pentru Natriu dar le inchid,însă deschid canaliculele pentru Kaliu ca urmare Kaliu iese din celula provocind nu depolarizarea dar HIPERPOLARIZAREA membranei Postsinaptice si apare in această membrană potentialul postsinapticiInhibitor care nu va excita celula in lok sa o excite o frineaza  si aceasta celula nu va raspunde la excitatie fiindcă a fost inhibată.
Sinapsele Electrice-sinapsele electrice se deosebesc de cele chimice prin faptul.
1)-Spatiul intersinaptic este foarte mic(10-15 arcseni)
2)-In membrana presinaptică lipsește mediatorul chimic
3)-Excitatia care vine la membrana presinaptică e capabilă să sară spațiu mic sinaptic și să provoace excitatia membranei post sinaptice.membrana postsinaptica nu posedă chemoreceptor.Ca exemplu de sinapse Electrice pot servi contactele între cardiomiocitele la om (Celulele musculare ale omului)
                                                          
Tema:Fiziologia Mușchilor
      Oamenii se atirna către mecanismu locomotor care include,Articulatiile mușchii.Mușchii ca recula se fixeaza pe 2 oase intre care se află o articulație.Mușchiu se fixează de os ca o tubercula a osului cu ajutorul tendoanelor.Reiese ca fiecare mușchi este compus din partea:Contractila și tendonul care se află apical adica la capete de  mușchi și formeaza tendoanele.În așa fel mușchiu permite mișcări aunei porțiuni a corpului fata de ala și deplasarea corpului în spațiu.În organism se cunosc peste 400 de mușchi și acesti mușchi se împart duppă structura lor în 3 grupe
1-Mușchi striati
2-Mushi striati Cardiato
3-Muschi Netezi
Mușchii striati -impreuna cu oasele articulatiei formeaza stroma (structura  corpului)
Mushii cardiati striati-peretii inimii
Mușchii netezi-sunt o parte componenta a vaselor sangvine,cu organele interne ,Stomacul intestinul shi altele.
Mușchii- sunt formați din fibre musculare care ca și nervii sint separate in grupe,de membrane formate din țesut conjunctiv.Și se impart in endomisiu perimisiu epimisiu(tot mușchiu).
Daca luam o fibra musculara shi ne uitam la microscop observam că are structură celulară care se deosebește de celelalte țesuturi și toate aceste 3 grupe se deosebesc una de alta.

     Mușchiu striat-La microscop fibra musculară se observă cu benzi transversale întunecate și luminoase.La un studiu mai minuțios sau observat ca aceste structuri vor fi formate.
Fibrele de actina sunt lungi suptiri și la mijloc sunt strabatute de membrana z în 2 jumatați,paralel cu aceste fibre contacting cu capetele se află alte fibre mai groase însă mai scurte fibrele  de miozină.Sa observat că în zona membranei Z se află o structură numita Sistemul T care formează reticolul endoplasmatic,Sistemul T-este format dintr-un canalicul transversal care transverseaza actina și cîte 2 cisterne.Mai cunoastem  și canaliculele L(longitudionale) care contribuie la formarea reticolului endoplasmatic(Sarcoplasma adica la muschi).În reticolul sarcoplasmatica se află o cantitate foarte mare de ioni de calciu,este ca un rezervoar de ioni de calciu care vor lua parte la contracția musculara...1SCHEMA DIN CAIET  E LA MUCHIUL STRIAT.Studiine aceste structuri in microscopul electronic sa constatat shi sa stabilit structura actinei și miozinei,sa observat ca miozina este formată din 2 lanțuri de miozină care sunt infășurate una fața de alta in forma de dublu helix in care la capatu lor au o regiune regiunea cervicala de care sunt fixate cîte 2 capete (Măciukă) care este înclinată față de corp la 90 Grade,fiecare miozina are măciukă.

      Structura Actinei-este formata din proteine globuulare in formă de globulă aranjate in lant care sunt in forma de Dublu Helix care ajung cu capetele la miozină Schema 2 .Pe suprafata actinei mai este o proteina numita TROPOMIOZINA care merge paralel are structură liniară și acoperă situsurile active(chemoreceptorii) care nu permite sa interactioneze actina cu miozina,tot in aceasta zona a situsurei actinei se mai află o proteina de structură globulară care are 3Componente Aceasta structura este TROPOMINA care este din 3 feluri de tropomina A C și I.
A-capabila sa interactioneza cu actina
Troponina C-are activitate cu ionii de Calciu
I-Către Miozina
Mecanismul Contractiei Musculare-Contractia musculară se incepe de la aceia ca impulsu nervos care vine pe fibra eferenta către mușchi provoaca apartitia potentialului de actiune in sacrolemă(excitatia –se excita) care propaginduse pe toata suprafata sacrolemele provoaca excitația mușchiului care se exprimă prin aceia că .1-Se deschid canaliculele pentru natriu apoi pentru kaliu shi apare potentialul de actiune in fibră
2-Potențialul de actiune din sacrolema proavoaca deschiderea canaliculelor de Calciu din reticolul Sarcoplasmatic.Ionii de Calciu care sunt in surplus in reticolul sarcoplasmatic se difundiază către fibrele de actină și miozină.
3-Calciu se unește cu troponina C apar deplasări conformaționale în așa fel cind troponina C se deplaseaza trăgînd dupa sine troponina I,iar I o atrage pe A care atrage după sine Tropomiozina eliberînd situsurile active(Receptorii) actinei care permite ca capetele miozinei să se lege de aceste situsuri active a actinei.Aceasta structură nouă formată capătă capacitate enzimatică care discompune o molecula de ATP energia căruia este folosită ca miozina care se află la 90 de grrade de corp sași schimbe unghiul la 45 grade trăgînd după sine Actina,în așa fel actina lunecă pe suprafața miozinei  scurtînd aceste fibre și provocănd contracția muchiului.Mecanismul acesta de interactiune și contractie a mușchiului a fost expus de savantu Japonez TASACHE care anumit această teorie a contractiei musculare teoria contractiei musculare pas cu pas.

Relaxarea mușchiului-după contractarea mushiului apare relaxarea lui,relaxarea are lok după un mecanism invers contractării și anume Pompa de calciu intoarce inapoi reticolul sarcoplasmatic,fortat e ionii de calciu shi îi intoare înapoi in reticolul sarcoplasmatic,muschiu foloseste mai multa energie pentru pompa de calciu,în asa mod are lok procesul de relaxare.In procesu de relaxare se foloseste mai multă energie decît în momentul  contractatiei..

Notiune de unitate motorie-structura muschiului este asa organizata că cîteva miofibrile pot fi enervate de o singura fibră nervoasă în acest caz numărul de miofibrile care este înervată de miofibra nervoasă se numeste Unitate Motor.in organism cunoastem organisme motori mici care port 10-20 de miofibrile si unitati mari care pot fi de zeci de mii.in organism Um mici sunt folosite acolo unde nu necesită fortă mare insă  e necesită miscare exactă si rapida(De exemplu: la degetele minii limbă,ochi).Mushcii gastroclemiani contin mii de unitați care trebuie sa mentina corpul acestia sunt mai jos de  Genunchi.Avem unitati motorie care asigura miscarea shi contractia shi avem unitati motore tonice  care asigura mentinerea tonusului.Tonusul  muscular -este o stare de slaba contractie continua,care va fi asigurat de impulsurile care vin de la unitatea motorica tonica inervînd diferite segmente a unei miofibrile sau excitînd..Orishice tesut el daca e normal el este numaidecit intr-o stare de tonus.După structura mușchii au diferită pozitionare a fibrelor musculare.:
   1-Fibrele pot fi aranjate paralel
   2-Pozitionarea miofibririlor in muschi e oblică
   3-Pot fi in forma de pană.
Această pozitionare a miofibrililor influentiază fosța musculară la mușchii pozitionari forta musculară va fi mai mică decit la muschii cu fibrele optice,iar forța la mușchii cu fibrele optice va fi mai mică în formă de pană fiindcă in acest caz al o suprafață transversala a muschiului avem mai multe miofibrile care iau parte in contractie.În legătură cu aceasta noi cunoastem forța Absoluta shi forta Relativ.
Forta  musculara-este greutatea pe care o poate ridica sau mentine un muschi.
Forța relativă-este forta maximală pe care o poate dezvlta un muschi,forta maximală pe care o poade dezvolta un muschi impartit pe suprafata transversală alcătuieste forța absolută.
***********************************************************************************
abolsim Compozitia chimica a materiei vii
                Celula este cel mai simplu mod de organizare a materiei vii, la care apare pentru prima data capacitatea de autoreproducere. Analiza chimica ne demonstreaza ca ea este formata la rindul sau din elemente chimice commune pentru material vie sic ea moarta. In organismul viu se descriu 2 categorii de elemente chimice:
 Elemente plastic (macroelemente) ce se afla in cantitati mari si contribuie semnificativ la constituirea structurilor vii;
        Microelemente (oligoelemente – infinit-celulare) car e joaca un rol catalitic si sunt prezente in cantitati extreme de reduse;
Macromoleculele celulare constituie aprox. 99,7% din material vie, ele sunt reprezentate de asa substante ca C, O, H, N, S, P, Na, K, Ca, Mg, din acestea 99,5% din masa organimului este reprezentata din 4 elemente> C, O, H, N:
·         C – intrun organism de 60kg el alcatuieste 14kg, participa la formarea scheletului ciclic ori aciclic a substantelor organice, sunt capabile sa immagazineze cantitati mari de energie si so elibereze la necesitatia respiratiei celulare;
·         O – ia parte la procesele de oxidare, fiind principalul acceptor al protonilor, formind apa metabolic si eliberind mari cantitati de energie stocata in legaturile macroergice ale ATP-ului; intr-un organism de 70kg se contine aproximativ 44kg de O;
·         H – se contine 7kg intrun organism de 70kg, prin intermediul H se realizeaza transferul de electroni si formarea puntilor de H caracteristice substantelor organice; H participa la procesele oxidatiei biologice; H participa in mentinerea echilibrului acodo-bazic; H participa la sinteza HCl in stomac;
·         N – formeaza 14% din greutatea corpului; participa la realizarea structurilor proteinelor a unor baze azotate si ajuta la functiile acizilor nucleic;
·         S – organismul il primeste din plate prin formarea grupei –SH, reprezinta 0,65% din greutatea unui trup de 70kg; puntile disulfidice (-S-S-) asigura la proteine pentru rigiditatea lor;
·         P – 0,5-0,6%; joaca un rol esential in energetica celulei contribuind la formarea molecule macroergice din acidul ATP sau din creatin-fosfat; fosfatii de calciu confera scheletului organismului rigiditate; participa la mentinerea echilibrului acidobazic; fosfolipidele si fosfoproteinele iau parte la formarea membranelor celulare; concentratia in singe a P este de 1,4-2,6mechiv/l; din sol P este asimilat de plante iar noi il obtinem consumind plantele;
·         Ca – organismul contine 1,4-1,5% la 70kg; majoritatea Ca se afla in structura scheletului, restul este Ca liber; ionii de calciu contrinuie la 1- stabilizarea membranelor celulare si lizozomare; 2 – cuplarea excitatie cu contractia la musti sau cu secretia la glandele secretoare sau la fagocitoza ori ia parte la coagularea singelui (cantitatea de Ca liber in singe este de 5 mechiv/l);
·         Cl – 125g la 70; concentratia extracelulara este 103 mechiv/l iar in citoplasma 4mechiv/l; ionii de clor participa la mentinerea potentialului de repaos al membrane si a echilibrului hidrofosforic;
·         Na –  la 70kg; alimentarea zilnica 5-6g pe zi; concentratia extracelulara de Na este 142mechiv/l; aceasta asimetrie contribuie la mentinerea potentialului de repaos la mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic; retinerea Na in organism determina apritia senzatiei de sete si a edemelor;
o    Hiponatriemia determina astiemie muscular, cefalee, grande (muschii se contracta involuntar) si voma;
·         Necesitatea zilnica 3g; total 180g dintre care 98% se afla intracellular; K asigura presiunea osmotic intracelulara, ia parte la asigurarea excitatiei; participa la sinteza proteinei cum ar fi glicogenul;
·         Mg – in organism avem 35g, predominant intracellular si anume 1,5mechiv/l extracellular si 5,3 nechiv/l intracellular; contribuie la echilibrul osmotic intracellular; este ca agonist competitive al Ca si serveste ca activator a enzimelor;
·         Fe – 5g in organism; se afla sub diferite forme in organism; are un rol essential in trasnsportul in vase; mai joaca rolul de eliberare a energiei in lantul respirator;
·         Cu – 92-123 microg in 100ml de tesut; zilnic patrunde si se elimina 2 mg; in organism circula in forma de celuloplasmina, serveste ca antiperoxidant (care protejeaza organsimul de actiunea peroxizilor eliberati de fagocite); faculteaza absorbtia si utilizarea Fe si a O;
·         Mn – 4microg in 100 ml de singe; zilnic necesar 3-9microg; (cum ar fi carboxilaza, fosfoglucomutaza si ATPaza); favorizeaza utilizarea vitaminilor B12; lipsa insoteste leziuni neuronale, tulburari motore de tip extrapiramidale si nevrite periferice;
·         I – sinteza glandei teroiede si teroxide;
·         F – zilnic 1,4-1,8mg; se depoziteaza in oase mai ales in dinti, preintimpina cariile dentare;
·         Zn – cofactor in activarea metabolismului (monoaminoxidazic); concentratia plasmatica este 0,5-1mg; este implicat in procesele de oxidare; intra in constructia insulinei si heparinei;
·         Co – zilnic 5-7microg; in ficat participa la sinteza vitaminei B12 care ia parte in formarea si crearea singelui; ia parte la cresterea si regenerarea tesutului;
·         Ni – favorizeaza hematropoiza si functionalitatea sistemelor contractive;
·         Al – este activator al succinildehidrogenaza (enzima care ia parte in procesul de oxidare a…);
·         Cr – este implicat in hematropoeza in biosenteza acizilor grasi si a colesterolului;
·         Se – contribuie la activarea glutatioperoxidaza si a vitaminei E;
·         Br – are rol in procesele de excitatie si inhibitie nervoasa; se foloseste ca medicament calmant in medicina cind apare excitatie excesiva;
·         Si – care actiune fibroplastica;


Apa in organism
                Apa indeplineste in organism o serie de functii complexe, fiind o parte component a materiei vii ea face oficiu de solvent ale substantelor organice si anorganice. Apa sta la baza proceselor de absorbtie si excretie. In mediul apei se desfasoara procesele de biosinteza si de biodegradare, caracteristice organismelor vii. Prin calitatile sale fizice ea asigura desfasurarea normala a mecanismelor homeostatice ale organsimului intrun mediu continuu variabil si adesea agresiv.
Repartitia apei in organism
                Continutul apei intrun organism adult variaza intre 56-60%. Acest volum se repartizeaza in 2 mari sectoare: intracellular si extracellular.
Apa intracelulara:
·         Apa legata in constitutia diferitor structure celulare;
·         Sub forma libera, care indeplineste rolul de mediu de dispersie in citoplasma;
·         In plasma sanguine si limfa;
·         In spatiile dintre celule (interstitiale), in cavitatiile articulatiilor (burse); trebuied e mentionat ca aici unde predomina apa se formeaza conditii normale de existent a celulior; acest spatiu este format din 3 faze: 1) faza fluida – reprezentata de apa si substantele micromoleculare adesea dizolvate; 2) faza macromoleculelor fluide – reprezentata mai ales de protein serice care au o concentratie de 30-80% din concentratia lor plasmatica, si aceste macromolecule nu pot trece prin membranele capilarelor ceea ce determina presiune corcotica (coloidosmotica) a spatiului interstitial (4,5mm/Hg); 3) forma ce formeaza spatial interstitial din lanturi lungi protidice si polizaharidice de diferite forme dimensiuni si tipuri (acidul tialulonic);
                Apa extracelulara (20% din greutatea corpului):
·         Li hide transcelulare: lichide umorale, seroase, care formeaza in jur la 1% din masa corpului
Continutul apei in organism depinde de virsta sex tesut, etc. deplasarea apei in organism este determinate de legile hidrodinamice, represiunile osmotic si coloidosmotice din regiunile corespunzatoare ale corpului.
Echilibrul hidric in organism. Organismul se va afla in limitele normei atit timp cit apa se va afla in limitele echilibrului hidric normal (cantitatea de apa care a fost ingerata va fie gala cu cea care se elimina). Se ingereaza pina la 3l si se elimina aproximativ exact atit.
Se ingereaza sub forma de apa sau alte lichide de la 500 pina la 1500ml, apa din alimentele care le ingeram (800 – 1000ml), apa endogena (200-400ml).
Seelimina sub forma de urina (600 – 1600ml), prin evaporare de pe suprafata pielii (), materii fecale (pina 200ml).
Raportul de apa in organism este controlat prin senzatia de sete.
Eliminarea de apa din organism are loc prin evaporare transpiratie , respiratie, dar mai ales prin urina cu ajutorul rinichilor , procese care sund reglate prin mecanismul nuroural. Echilibrul hidric al organismelor reprezinta un factor decisive in homeostaza generala a organismelor. Existent … asigra izotonia la presiunea constanta de 300 miliosmoli/l (echiv cu 7,6 atm)si izoionia ()egalitatea dintre suma sarcinilor positive cu cele negative. Ambele proprietati (izotonia si izoionia) sunt caracteristicele de baza ale mediului intern ale organismelor.
                Apa din organism impreuna cu substantele dizolvate constituie lichidele organsimului. Membrane celulara prezinta o permiabilitate selective pentru diferite substante. Ea este importanta pentru anioni, numai pentru cationic de H+ si K+ si numai pt unele substante organice micromoleculare. Acest fenomen determina:
1)       O permiabilitate selective a ionilor;
2)       O compozitie diferita de substante solvent si suspendate in lichidul intra si extracellular. Lichidele intrercelulare alcatuiesc mediul intern al organismului in care plutesc si supravietuiesc celulele organismului.
Datorita permiabilitatii selective a membrane celulare reprezentarea ionilor si a moleculelor membrane celulare este diferita. Aceste ,molecule cu sarcina lor si ionii sunt capabile sa alcatuiasca o diferenta de presiune la hotarul membrane. Pentru ionii macri si micromoleculari aceasta presine se numeste  osmotica,  iar pentru protein care tot au sarcina se numeste  coloidosmotica .
Presiunea osmotic reprezinta forta cu care solventul este capabil sa treaca prin porii membrane biologice de la concentratia mai mica de saruri catre concentratia mai mare.
Este necesar de a mentiona ca solitiile cu concentratia sarurilor egala cu cea a organismului (0,97%) se numesc solutii izotonice.  (renger, renger-locca, tirode, dextrana, reopoligluchin).
Solutiile cu concentratia mai mare de 0,97% se numesc hipertonice.
Cu concentratia mai muca de 0,97% se numesc hipotonice.
In cinditii normale presiunea osmotica a singelui este de 285 mOsm/l, ceea ce corespunde unui punct criostatic de , sau echivalent cu 6,3 atm. Valoarea normal a presiunii oncotice (coloidosmotica) a plasmei sanguine este de 25mm/Hg. Modificari in aceste proprietati poate duce la deshidratare sau hiperhidratarea. Aceste situatii pot avea loc: 1- extracellular, 2 – cellular, 3 – global in tot organismul.

Deshidratari
Deshidratarile extracelulare mai des depend de pierderea Na plasmatic , ceea ce poate fi din cauza lipsei Na, in timpul vomei, in timpul diareei, diferite alte dereglari intestinale, transpiratiii puternice, nefroza, si cind avem insuficienta corticorenala (glande endocrine suprarenale).
Deshidratarile celulare apar in febra si in retentia Na in organism (boala - hiperaldosteronism).
Deshidratarile globale apar in suprimarea ingestiei de apa sau eliminari massive de apa (diabet insipiv).

Hidratari
Hiperhidratarea extracelulara poate fi normotimie (se mentin Na si H2O simultan), hipotonie (cind se fol o cantitate mica de apa), hipertonia (se utilizeaza predominant Na).
Hiperhidratare globala reprezina o intoxicatie cu apa.
Hidratarea intracelulara
Presiunea osmotica se determina cu ajutorul osmometrului.
Substantele organice ale materiei vii
               Elementele chimice studiate combininduse intro ordine corespunzatoare formeaza subs organice. Organismul viu adult este format din 60% H2O protein 15 proc lipide 14 proce glucide 15 proc saruri minerale 5 %. Proportiile acostor subs difera in dependenta de tesut si organele ce contin aceste sunstone.
·         Proteinele – denumirea de protein provinde de la cuvintul grec proteius care inseamna de prim rang sau pentru viata. Acest termen  a fost folosit pentru prima data in 1938 de catre savantul german Mulder. Ele au in organismul uman o importanta mare si indeplinesc urmataorele functii:
-          Proteina structurala sunt colagenul, elastina, cheratina, fibroina. Ele asigura diversitatea si formele specifice a tuturor fiintelor vii.
-          Proteinele exercita cataliza fermentativa. Actualmente sunt depistati mii de fermenti.
-          Proteinele efectueaza functii contractile si locomotoare. In proteinele respective, actina, miozina, tubulina, reprezinta protein microfilamentelor ce determina procesele de baza in celula;
-          Proteinele indeplinesc functiile de transport si depozitare a unor compusi chimci ca ionii metalici, vitamine, hemoglobin, mioglobina, mioglobina, ferina, transferina, asigura transportul si depozitarea ferului in singe si ficat; lipoproteinele serului transporta lipidele care in membranele celulare indeplinesc functia de transport a ionilor
-          Functia de protejare fata de corpii straini, virusi, bacteria, macromolecule, aceasta protective este asigurata cu ajutorul lopocitelor. Reactiile monologice sunt determinate de imunoglobulinele. La procesul de coagulare a singelui participa fibrinogenul si tormbina.
-          Functii reglatoare contribuie la cresterea si diferentierea celulelor si ca urmare cresterea corpului. Unele proteine stimuleaza iar altele, (protein represori) inhiba portiuni specifice in acidul ADN (acid adenozindifosfat) a celulelor, in asa fel celula se dezvolta in directia necesara sic a urmare se dezvolta tesuturi specifice (tesut muscular, osos, s.a.).
-          Functii de stocare, transmitere si generare a diferitor mesaje chimice, impulsuri nervoase, indeplinesc functii de receptor.
-          Prin proprietatile sale fizico-chimice mentin stabile constantele singelui (homeostaza) (ex: albuminele determina presiunea ooncotica, iar pres oncotica determina cantitatea de apa necesara in organism).
-          La pestii nordici se contin proteine antigel care protejeaza pestii de inghet.
La momentul de fata exista urmatoarele clasificari a proteinelor:
1)       Dupa atitudinea fata de hidroliza – dupa aceasta clasificare se desting protein:
-          Simple (holoproteine) si proteine conjugate (proteide).
Cele simple la  descompunere dau numai aminoacizi. Iar proteidele contin aminoacizi si inca un component neproteic. Din acest punct de vedere deosebim: fosfoproteide, cromoproteide, nucleoproteide, glucoproteide, lipoproteide,
Acizii esentiali sunt acei aminoacizi ce nu pot fi sintetizati de organism si treb sa nimereasca in el prin hrana (lecitina, criptofanul).
Aminoacizii neesentiali sunt acei care daca nu imeresc cu hrana – vor fi sintetizati din grasimi si glucide.
Peptidele – pot fi: oligopeptide (tripeptide, glutationul), polypeptide (hormonii (ca insulina), peptide biologic active (anghiotenzina, plasma-chinina))
Proteide – pot fi: a) holoproteine (protamine, histone, albumin, globuline); b) heteroproteine (scleroproteine, cheratina, elastina, gelatina, fosfoproteine, glicoproteine, cromoproteine, nucleoproteine);
               Principiul de sinteza a proteinelor. Sinteza proteinelor are loc la nivelul organitelor celulare specializate (ribozomi). In ribozomi din aminoacizi se combina legaturi peptidice. In acest proces a sintezei proteinelor participa acidul ribonucleic ribozomal (ARNr), ARNm (care se formeaza la nivelul nucleului), ARNt (de transfer) care se afla in citoplasa, precum si facori de suport cum ar fi enizmele de activre ale aminoacizilor, factori de initiere, de transfer. In asa fel sinteza proteinelor are loc din aminoacizi in ribozomi activati si cuplati cu acidul ribonucleic de transfer. Dupa parerea savantilor Palade si farubhart, in 1981, acest proces parcurge in 3 faze succesive:
1)       Faza de initiere;
2)       Faza de elongare;
3)       Faza terminala.
Reglarea sintezei proteinelor are loc pe cale neuroumorala.

·         Glucidele au ca baza substante ca C, O, si H aranjate in ordine structurata. In organism glucidele indeplinesc functia plastica si energetica, ca si proteinele. Ele se impart in:
1)       Oze – pot fi:
-          Trioze: aldehida glicenica, dehidroacetona;
-          Pentoze: riboza, dezoxiriboza;
-          Hexoze: glucoza, galactoza, fructoza;
-          Derivati ai ozelor: ozamine, acizi uronici;
2)       Ozidele – pot fi:
-          Halozide: oligozide, dizaharide (maltoza, lactoza, zaharoza), alozide, Poliozide (amidonul, celuloza, glicogen);
-          Heterozide: poliuronide, polihexozamine, acidul tialulonic (mucoetinic), acidul mucoetin-sulfuric, acidul condroetin-sulfuric;
Principalul ... este glucoza. Surplusul de glucoza in singe si organism este convertita in glicogen care este stocat mai ales in ficat si muschi si serveste ca rezerva de glucoza. Majoritatea glucozei este oxidata in vederea obtinerii energiei necesare functiilor vitale in organism.
Ex: un gram de glucoza la oxidare elimina 4,1kCal ori 38 molecule de ATP.
                In organism, muschi, ficat, singe, ca regula glucoza se mentine la un nivel relativ constant (20g in singe si 190g in forma de glicogen rezerva, 3,3-5,5mol/l). Muschii si ficatul elibereaza glucoza in timpul activitatii intensive, cum ar fi efort fizic, sau in intervale dintre alimentari, in asa fel ca cantitatea de glucoza sa fie constanta. Glucoza eliberata este utilizata in primul rind de catre muschi si creier.
Glucoza in singe poate fi normala - normoglicemie, marita - hiperglicemia, micsorata – hipoglicemia. Al doilea rol a glucideor in organsim este rolul plastic – adica glucoza sau glucidele se folosesc ca material de constructie a tesutului organismului si membranelor biologice. Necesitatea stricta a prezentei glucozei in singe poate fi sustinuta printrun proces numit gluconeogeneza, ce se regleaza pe cale neuroumorala. In conditii cind glucoza in organism este insuficienta are loc sinteza glucozei din compusi neglucidici (din aminoacizi, piruvat-lactat, glicerol, produsi intermediari in procesul de oxidare in ciclul creps, si din grasimi). Locul preponderent al gluconeogenezei este ficatul si intro masura mai mica rinichii.
Insulina duce la micsorarea cantitatii de glucoza in singe, provoaca hipoglicemie, transferind aceasta glucoza in glicogen pe care o depoziteaza in ficat si muschi. Stimularea nucleilor hipotalamici vetromediari inhiba secretia  insulinei si ca urmarea mareste secretia cantitatii de glucoza in singe.
Dofamina – inhiba secretia hormonilor pancreatic si gastrointestinal.
Insulina, ca hormon, eliminata de pancreas, are urmatoarele efecte:
-          Intensificarea transportului glucozei prin organism;
-          Intensificarea sintezei lipidelor;
-          Mareste absorbtia aminoacizilor in tesut;
-          Stimuleaza sinteza proteinelor;
-          Inhiba distrugerea proteinelor si viteza de oxidare a aminoacizilor.

Glocagonul – hormon sintetizat de celulele pancreasului. Este antagonistul insulinei. Stimuleaza glicogenoliza si gliconeogeneza (sinteza glucozei din aminoacizi si grasimi).

·         Lipidele. Se cunosc lipide saponifiabile  care prin hidroliza se discompun in substante componente; si nesaponifiabile (hidrocarburile).
Lipide simple:
1)       Glicerine: trigliceridele, esterii de glicerol, tripalmetina, s.a.
2)       Ceride: esteri ai alcoolului miricic – ceara;
3)       Steride: reprezinta esteri ai sterolilor – colesterolul;
Lipide complexe:
1)       Fosfatide: glicerofosfatide (lecitine – fosfatidilcolina; cefaline - fosfatidiletanolamina), stingolipide (stingomienina);
2)       Glicolipide: cerebrolizina;
3)       Lipoproteine:
Lipidele ca si proteinele si glucidele in organism indeplinesc 2 functii de baza:
-          Functia plastica;
-          Functia energetica;
Intrind in structura biomembranelor lipidele le confera acestora o serie de caracteristici ce contribuie la mentinerea integritatii celulare (cum ar fi permiabilitatea selectiva, tensiunea superficiala, rigiditatea celulei). Rolul metabolic si energetic a lipidelor il indeplinesc in procesul de oxidare ciclul creps cu eliminare a 9,8kCal.
                Lipidele intra in coponenta membranelor celulare, hormonilor steroidici (suprarenalelor si sexuali), prostaglandinelor (hormoni locali). Mai au rol de mesageri intracelulari.
In organism lipidele se depoziteaza sub forma de grasimi. Norma poate ajunge pina la 25% din greutatea corpului.
In organism lipidele se sintetizeaza din acizi grasi , din trigliceride, formind lipide proprii organsimului dat. Metabolismul lipidelor este reglat pe cale nervoasa si neuroumorala.


Structura si functiile celulelor

Structura si functiile celulelor a fost studiata incepind cu microscopul optic, apoi sau mai add metodele analizei spectrale, rezonanta electronica de spin, rezonanta magnetica nucleara, metode izotopice, metode microelectrofiziologice, tehnici de separatie fizicochimica, s.a. fiecare celula eucariotica ca regula are membrana celulara si in dependenta de tesut poate sa aiba diferite denumiri, care separa de mediul extracelular celula cu partile ei componente.
Avem un sistem de membrne intracelulare care depasesc in marime de zeci de ori plasmolema. Membranele intracelulare sunt aprox de 10 tipuri, fiecare tip fiind organizat ca un compartiment inchis in functia corespunzatoare, si formeaza matricea citoplasmatica. In afara de plasmolema si matricea citoplasmatica celula este constituita dintrun serie de componente subcelulare denumite organite celulare destinate indeplinirii unei functii specializate. Organitele celulare pot fi de 2 tipuri:
a)       Unele sunt ansambluri macromoleculare (proteine, nucleoproteine localizate in matricea citoplasmatica). Functionarea lor depinde direct de gradientele chimice si electrocihimice create de plasmolema, ele sunt reprezentate de: 1. ribozomi si 2. aparatul locomotor a celule;
b)       Compartimentele celulare delimitate de o membrana, in aceasta sistema fac parte: mitocondriile lizozomii, aparatul golge, reticulul endoplasmatic.
Reticulul endoplasmatic reprezinta o retea de structuri tubulare si vezicularesituate in jurul nucleului, spatiile interne ale acestui reticul contin un lichid si comunica cu spatiile pericnucleare, de o parte iar de alta parte cu membrana celulei (plasmolema), in acest fel anumite substante din nucleu pot fi conduse prin reticulul endoplasmatic in taote zonele citoplasmei.
Ribozomii reprezinta organite celulare granulare cu diametrul circa 150 Ao(angstreni), atasati catre suprafata externe ale retuculului endoplasmatic sunt compusi in deosebi de acidul ribonucleic si au rol 1. In sinteza proteinei celulare specifice. O alta parte a robozomilor ia parte la 2. Sinteza lipidelor si 3. La excretia a celulei.
Aparatul golge -  o portiune diferentiata a reticulului endoplasamatic dezvoltat mai ales la celulele excretoare. Functia este depozitarea tomporara si pregatirea finala a materialului ce se va exreta din celula.




Citoplasma

Organizarea si functiile citoplasmei:
Contine 2 zone:
1.       Endoplasma aranjata in jurul nucleului si reprezinta o solutie coloidala
2.      Ectoplasma (cortexul) care se afla in apropierea membranei cululare si contine o structura semisolidade gel.
Citoplasma contine granule de gel , globule, granule secretorii, si 2 tipur ide organite celulare: mitocondriile si lizozomii. Mitocondriile sunt structuri tubulare lungi in jurul la 7microni cu diametrul in jurul la 1 micron. Mitocondriile sunt alcatuite din 2 unitati de membrana similar membranei nucleare. La nivelul acestei membrane au loc procesele de oxidare celulara si sinteza de acid trifosforic (ATP). ATP-ul difuzeaza apoi in citoplasma unde este utilizat pentru necesitatile energetice a celulelor. ... asigura activitatea ciclului creps, iar in final lantul transportator de protoni si electroni, asfel se creaza =un gradient protonic si electronic transmembranar. Se creaza 2 forme de stocare temporara a energiei pentru sinteza acidului trifosforic cu ajutorul enzimei ATP-sintethaze.
Mitocondriile mai sunt capabile sa acumuleze ionii de PO4 ionii de Ca si Fe. Rozozomii au diametrul de 750 micrometri de forma globulara acoperiti cu o membrana similara celulei. Reprezinta agregate proteice de enzime hidrolitice ce functioneaza in celula ca un sistem digestiv intracelular. Lizozomii contin peste 40 enzime proprii (nucleaze , glicozidaze, lipaze, fosfolipaze, fosfataze). Lizozomii constitue un sistem ce participa la digestie pina la compusii elementari a substantelor din afara celulei. Autofagie si crinofagie – descompunerea lizozomilor in interiorul celulei.
Heterofagia consta din captarea compusilor extracelulari prin procesele de endocitoza. Cind este vorba de vezicule secretorii procesul se numeste crinofagie. In cazul autofagiei portiuni de citoplasma si organite celulare sunt incluse intro cisterna de reticuli endoplasmatici.care ulterior fuzioneaza cu lizozomii unde are loc digestia lor. Produsii digestiei la nivelul lizozomilor avind dimensiuni moleculare minuscule difuzeaza in citoplasma unde sse folosesc pentru procesele de bioseinteza a substantelor necesare celulei. Veziculele golite se reincarca cu noi compusi si enzime digestive si procesul se repeta. In caz ca compusii nu sunt digestivi se tra=nsforma in corp rezidual si se elimina din celula prin exocitoza.
Rizozomii in cazuri speciale indeplinesc functii de aparare prin fagocitarea microorganismelor in granulocite si macrofage. Ei mai indeplinesc functia de distrugere a celolelor imbatrinite. Secretia unor hormoni, scindarea hormonilor, absorbita proteinelor in tuburile uriniferi-proximali ai rinichiulor, regenerarea bastonaselor retinei la ochi. Realizarea sistemului lizozomal pot avea loc intensificarea scindarii inracelulare a enzimelor si moartea celulei ori acumularea in celula a substantelor heterogene straine ce are loc de exemplu la boala anumita guta: cind nu se elimina din organism acidul ... ce se depune in celule si formeaza cristale mai ales in regiunea articulatiilor; silicoza: - siliciul.
Organismele celulare eucariote prezinta 2 tipuri de miscari>
1.       Vibratii ritmice cileare si flagelare.
2.       Miscarea unor ansambluri contractile intracelulare cum ar fi miofibrilele in muschi care contractinduse asigura locomotia in organsim.
In structura aparatului locomotor intracelular se includ dispoztive contractile si componente rigide care formeaza asa numitul citoschelet.
Citoscheletul la rindul sau este format din mai multe elemente :
1.       Microtuburi care reprezinta strucuti scheletice, in jurul la 25 \nm, al caror perete este alcatuit din 13 protofilamente paralele, fecare protofilament la rindul sau este compus din 2 molecule proteice asa nuita tubulina A si B, polimerizarea lor este variabila este variabila si reversibila in functie de concentratia ionilor de Ca si prezenta unuorproteine asociabile. Microtuburile au in jurul la 25 A si lungimea si lungimea la citiva microni, se presupune ca ar avea rol in asigurarea regiditatii celulare si in transportarea unor substante si deasemenea ei participa la miscarea citoplasmatica cum ar fi flagelii sau cilii celulei. Toate celulele contin in cantitati diferite toate proteinele contractile cum ar fi actina miozina, tropolina, trompomiozina; care asigura mobilitatea celulelor.
2.       Incluziuni celulare – in matricea citoplasmatica unde au loc sinteza aminoacizilor , acizilor grasi, monozaharidelor, mai joaca si un rol de depozitare ca ex, a glicogenului a lichidelor , s.a.
Glucagonul este depozitat in... in muschi si in facocite, iar lipidele sunt sub forma de picaturi de 0,2-0,5 microni. In celulele adipoase picaturile de lipide se aglomereaza ocupind aproape toata suprafata citoplasmatica. In celulele secretoase – steroizi, se mai afla o catitatemare de colisterol esterificat.

Nucleul – locul si functia cetrala a celulei il ocupa nucleul, care ca regula are forma sferica ori ovala cu deiametrul de 3-5 microni si volumul de 50 micrometri-cubi. Este separat de citoplasma printro membrana celulara dubla. Nucleul contine genomul ceulei care contine un nr definit de molecule lungi de acid ADN (adenozin-ribonucleic). Fecare strucutura are un helix lungimea totala a caruia ajunge la cca 1,6m, cu un volum de info de aproximativ 9*1011biti. Nucleul mai contine echipamentul necesar separatiei genomului a replicarii prin deviere a transcriptiei sale pe ARN din intermediul ARNm – mesager, cu ajutorul ARNt – transport, si ARNr – ribozomal, studiile biochimice au aratat ca nucleul contine acizii nucleici proteine, lipide susbstanmte minerale si apa. De asemenea in nucleu are loc ansamblarea subunitatilor ribozomale. Componenta princiupala aa nucleoplasmei este cromatina care reprezinta o nucleoproteina organizata sub forma de fibrile. O granula + o fibirla = nucleozona, ce reprezinta o substanta de baza a genomului. Nucleul interfazic contine 1 ori 2 corpusculi globulari numiti nucleoli care sunt formati la rindul lor dintro sutructura fibrilara si una granulara la  nivelul lor se sintetizeaza si se culeaza cu proteinele specifice ARNr care mai apoi se va excreta in citoplama.

Membrana celulara reprezinta complexul mlecular lipoproteic care inconjoara celula si o delimiteaza de meiul ambiant avind o serie de tipuri:
1.       Membranele care delimiteaza celula
2.       Membranele organitelor celulare care delimiteza compartimentele itnracelulare
3.       Membrane specializate: memrbanele care formeaza sinapsele,
4.       Membranele tisulare de natura epliteliala cum ar fi endoteliul capilar , alviolar, mucoaselor dogestive , epiteliul renal.
Aceste membrane indeplinesc mai multe functii cum ar fi:
·         Rol de delimitare fizicochimica a mediului intracelular de cel extra
·         Asigura distributia asimetrica a componentelor ionice prin permiabilitatea selectiva si transportul activ. Acesta asimetrie ionica sta la baza activitatii biolelectrice a celulelor, a transmiterii sinaptice, a procesului de secretie si absorbtie digestive si renale.
·         Membranele indeplinesc functiile de trasfer de info in tesuturi si celulare realizat prin hormoni medicamente si alti stimuli care actioneaza prin receptorii membranari specializati determinnind modificari ale activitatii celulare.
·         Rol de aparare si secretie prin fagocitoza, endocitoza si exocitoza.
·         Recunoasterea intercelularra si apararea sau imunitatea celulara
·         Rol in reglare si limitarea cresteri celulelor si organilor.
·         Rolul metabolic intercelular cum ar fi convesia , energiei ATP
·         Adezivitatea si relatiile intercelulare
·         Participare al desfasurarea mecanismelor etiopatogenetice ale unor afectiuni, de exemplu aparitia inflamatiei.
In 1972 Singer si Nicolson a propus un nou model de structura a membranei celulare. Membranele sunt formate din un start bilipidin fluid in car plutesc proteine moleculare cuplinduse cu lipidele membranare proteinele formeaza lipoproteine cu dispunere diferita in functie de celula si in dependenta de functia ei. Aceste lipoproteine pot fi situate la suprafata membranei si pot fi incluse in toata membrana. Proteinele integrate traverseaza complet membrana au o zona centrala hidrofoba (se teme de apa) si 2 zone hidrofile pe fetele externe si interne a membranei.ele sunt mobile redus lateral si mai exprimate in plan transversal. Fiindca sunt ancorate pe fata interna a membranei de citoschelet, proteinele de suprafata sunt in schimb foarte active au o mare mobilitatre laterala si miscarea lor este controlata metabolic.  A treia structura – la suprafata membranie celilare se mai afla glicoclaexul (invelisul celular) care este alcatuit din glicoproteine si glicolipide care alcatuiesc o atmosfera pericelulara delimitind celula de mediul intracelular. Glicocalecul reprezinta chemoreceptorul celulei. Proteinele supuse pe suprafata interna a membranei formeaza citoscheletul membranaraceste proteine in majoritatea lor cu caracter contractil (spectrina, actina) constituie o zona de ancorare a membranei cu sistemele contractile ale celulei. Rolul functional al aceste  zone se presupune procesele de fosforilare si defosforilare ce influenteaza functia ca fagocitoza sau emiterea de pseudopode.
Acest schimb de substante poate avea loc pe 2 cai:
·         Transport activ – se realizeaza impotriva gradientilor fizicochimici cu consum de energie metabolica (ATP).
·         Transport pasiv – este realizat in sensul  unor gradiente fizicochimice transmembranare prin difuzie si osmoza fara consum de energie.
Formele de transport depind in primul rind de dimensiunile substantei de transport, se descriu sisteme de micro si macro transfer de particule.
Transportul micromolecular pasiv are loc de apa si substantele hidrosolubile fara consum de energie. Exista 3 categorii de structuri membranare cu rol de transport pasiv a moleculelor hidrosolubile prin 1. Canale ionice, 2. Cu ajutorul transportatorilor si 3. Cu ajutorul ionoforilor. Se presupune prezenta in proteinele transmembranare a canalelor de ioni pentru Na, K, Cl, Ca, s.a.; aceste canale se deschid in dependenta de cantitatea de ioni sarcina lor si se inchid automat. Se presupune ca ionii de Ca participa la mentinerea canaliculilor in stare inactiva.
Transportul prin transportatori se realizeaza prin introducerea ionilor intro cavitate hidrofila a unei structuri membranare mobile a carei exterior sa fie lipofil (numita transportator). Difuzeaza de pe o parte a membranei pe alta acest mecanism se realizeaza fara canale ionice si se intilneste si in transportul activ.
Transportul cu ionofori. Sa observat ca exista subs care pot mari permiabilitatea unor ioni de cca 10000 de ori, dintre aceste substante ionoforice fac parte antibioticile: valinomicina (K), sau gramicidina (Na), ionofor AX347 (Ca).
Transportul prin osmoza
Difuzie facilitata. Substanta va trece fara cheltuieli de energie insa cu un cararus (subs care o ajuta sa treaca).
Transportul prin echilibrul donnan, reprezinta difuzie pasiva cind un ion este imprermiant, cind membrana este impermiabila pentru ionii organici, cind dimensiunile sunt foarte mari. Se primeste ca anionii nu pot trece iar cationii pot trece avind dimensiuni mai mici. In acest caz starea de echilibru se va realiza in conditiile unui exces de k pe fata interna unde se afla anionii proteinelor si a unui exces de Cl pe fata externa a celulei; aceasta distributie se arealizeaza astfel incit raportul concentratiilor in cele 2 medii sunt egale: K intern / K extern = Cl extern / Cl intern. Fortele de difuziune astfel generate sunt compensate pentru fiecare specie ionica prin fortele electromotorice dirijate in sens invers. 


Elementele de genetica medicala
Proprietetile, caracterele materiei vii, depind de 2 factori de baza:
-fenotip: reprezinta caracterele organismelor ce se stabilesc in timpul dezvoltarii si depind de mediul ambiant.
-genotip-caracterele ce se dezvolta si se stabilesc de genele transmise prin ereditate. Stiinta ce se ocupa cu studierea caracterelor genotipice si ereditare se numeste genetica. compartimenul geneticii care studiaza ereditatea la om se numeste genetica medicala. Ea are o insemnatate foarte mare in domeniul medicinii. S-a stabilit mai mult de 2 mii de maladii tupatogeneza transmiterii ereditare. Cele mai multe din ele sint boli dismetabolice, cu erori genetice cum ar fi: (enzimopatie, cromozomopatie). Se cunosc deja mai mult de 100 de gene patologice care provoaca aparitia maladiilor ereditare, stiind locul genei respective, e posibila "operatia" la nivel molecular cu scop inlaturarii deficientului. Scopul principal al geneticii medicale este studierea si profilaxia maladiilor ereditare. Se cunosc mai multe domenii al geneticii, cum ar fi: (farmacogenetica studiaza raspunsul individual al celulei la interventia cu diferite medicamente, ex: alcoolul afectind ficatul provoaca sindromul- alcooldehidrogenaza, care se exprima prin toleranta sporita la alcool,sulfatii ataca polferia ce ataca ficatul ce provoaca stare de neliniste, halucinatii si altele, imunogenetica[care studiaza mecanisme genetice de control al raspunsului imun la actiunea antigenelor prin sinteza imunoglobulinelor si complementului, la baza imunitatii, sta capacitatea fiecarui individ de a recunoaste ce este al sau sau strain, la confrunctarea cu bacteriile sau virusii sau alte subst straine organismul le recunoaste ca straine, dupa care va activa reactia imuna si le va distruge ] ).
bazele materiale si moleculare ale geneticii:purtatori de informatie ereditara, sunt cromozomii, cromozomii se afla in nucleul celular, fiecare cromozom, consta din acid dezoxiribonucleic, Wotson si Krik, in 1953, au stabilit ca ADN-ul e compus din 2 lanturi polinucleotidice rasucirte sub forma de spirala in jurul aceleasi axe, fiecare nucleotid la rindul sau este compus dintr-o baza 1. azotata, purinica(adenina si guanidina), pirimidinica(citozina, timina); 2. rest glucidic  al ARN; 3. restul acidului fosforic. Aceste 2 lanturi(catene) polinucleotidice respecta principiul complimentaritatii bazelor azotate in spirala dubla de ADN. Adeninei ii corespunde Timina(A-T) Guaninei ii corespunde Citozina(G-C), aceasta lege este foarte stricta, lanturile de ADN, la rindul lor sint unite intre ele prin legaturi de hidrogen(legaturi foarte slabe), fiind incalzite legaturile se rup, molecula de ADN se divizeaza(in 2 lanturi polinucleotidice), insa in asa stare ADN nu se poate afla mult timp, deoarece bazele complementare se atrag intre ele, formind din nou un lant dublu, in asa fel are loc replicarea sau reproducerea moleculei de ADN. In celula in special in citoplasma, se contin si se afla acizi nucleici, numiti acizi ribonucleici(ARN), principiul de constructie al ARN este acelasi ca si al ADN, deosebinduse prin faptul ca consta numami dintr-o catena(un lant), iar in baza pirimidinica- Timina se contine baza pirimidinica- Uracilul. Necatind la faptul ca structura ADN si ARN, la toate organismelor vii este aceeasi, ei sint specifici, aceasta specifitate este asigurata in primul rind, de ordinea succesiunii nucleotidelor, in lantul moleculei de ADN, iar in al doilea rind, de coeficientul de specificitate: care este determinat de raportul (A+T)/(G+C). la om de ex. acest coeficient este de 0.66, la griu 0.94, la cai 1.33. Trebuie de mentiont ca lanturile ADN poseda capacitatea de a se multiplica desinestatator, si anume: un fragment al lantului- operon, contine informatia, despre un ciclu metabolic; alt fragment- cistronul, in care e inscrisa structura lantului polipeptidic al unei proteine din organism;       gena- unitate elementara de informatie despre o oarecare functie genotipica si fenotipica.  
Sinteza proteinelor- o combinatie variata a uneia sau citeva catene polipeptidice, compuse din aminoacizi. exista 20 de aminoacizi diferiti. Proteinele se combina in mod specific formind proteine tot asa ca si cuvintele combininduse in lanturi din litere. Sinteza proteinelor are loc in ribozomi, situati in citoplasma pe RE, in timpul biosintezei proteinei ADN, se despiralizeaza si rasmite codul aminocizilor pe acidul ribonucleic mesager, acest proces, a capatat denumire de transcriptie. ARNm, la rindul sau transmite informatia primita in ribozomi uninduse complimentar cu triplete, adica ARNt, in timpul acestui proces, numit translatie, aminoacizii se unesc conform codului programat pe filamente de ADN si formeaza molecula de proteine, transcriptia, translatia si structurizarea proteinelor are loc cu ajutorul enzimelor ATP. Savantii francezi Iacob si Monod in 1961, au demonstrat ca exista mecanisme speciale care regleaza cu o precizie uimitoare, productia proteinei necesara celulei. Fiecare operon contine 2 gene care controleaza functia genelor structurale:
gene reglatoare (gena operator) – gena reglatoare produce proteina represor, care are capacitatea de a se uni cu proteina inductor, care e produsa de celula, in asa fel represorul se activeaza, se uneste cu gena operator si frineaza functia operonului, genele structurale isi inceteaza activitatea proteina nu se produce, are loc perioada de represie. proteina, hormoni, enzima, produsa in celula respectiva, treptat se utilizeaza pe parcursul proceselor metabolice, ca rezultat, peste un timp dispare substanta sintetizata si molecula de proteina inductor intra in actiune, in acest caz represorul se inactiveaza si se dezuneste de la gena operator, ca rezultat se activeaza genele structurale, informatia genetica este transmisa pe ribozomi, se stimuleaza procesol de biosinteza a proteinei- proces de inductie. In asa fel in celula conform principiului informatiei directe si inverse, are loc inductia(sinteza proteinelor) si represia(inhibitia sintezei proteinelor). Procesul sintezei cantitative si calitative de operon in fiecare celula e bine dirijat pe calea inversa- feedback. In cadrul procesului transmiterii informatiei genetice de la o eneratie la alta, apar mutatii intimplatoare: fenomenul mutatiei sta la baza evolutiei, selectiei si modificarii ereditare a intregii lumi organice, acest fenomen determina procesul vesnic de aparitie a noului, mutatiile pot fi spontane si induse, ele apar ca rezultat al influentei diverselor factori fizici si chimici: toxinele, pesticidele, medicamentele, alcoolul, radiatia, s.a. Mutatiile, pot sa apara la nivel celular si la nivel molecular, ex: ADN si ARN, acestor mutatii se pot supune atit genele structurale cit si cele de control.
Mutatiile genelor structurale: sub influenta factorilor mutageni poate suferi modificari structurale catene ale ADN, care la rindul sau provoaca modificari ale informatiei genetice a aminoacizilor, dupa cum se stie fiecare aminoacid e codificat de catre 3 nucleotide, numitte triplete,in caz de se modifica codul in molecula de proteina sintetizata, sau nou sintetizata, apar greseli- mutatii, ex: in pozitia 6 a mol de himoglobina se afla acidul glutanic, rezultatul modificarii codului acestui aminoacid de catre un oarecare factor mutagen, aminoacidul valina ocupa locul acidului glutanic, aceasta greseala provoaca aparitia unei maladii grave numita- drepanocitoza, exista urmatoarele variante de modificari ale genelor structurale:
- deleciile mononucleotidice, in acest caz factorul mutagen 'dezbate' nucleotidul de la locul sau(pierderea acestui nucleotid, ca rezultat, nucleul vecin ii ocupa locul modificind tot lantul polinucleotidic).
- insertia(introducerea), isertia mononucleotidica, ca rezultat locul este ocupat de un alt nucleotid.
- inlocuirea simpla a nucleotidelor, in primele 2 cazuri sufera operonul prin urmare se modifica si codul aminoacizilor ceea ce duce la modificarea structurii proteinelor.
MUtatiile genelor de control: gena reglatoare si gena operator situate la inceputul operonului, pot suferi si ele modificari, in asa cazuri sint posibile 3 variante de mutatie:
- represorul e modificat si nu se 'potriveste' operonul(cheia nu se potriveste lacatului), in asa caz proteina se produce in exces.
- represorul e 'unit dur la operon' in asa fel incit deunirea este imposibila(cheia nu se poate scoate din lacata), in asa caz functionarea genelor structurale e oprita, hormonul/enzima nu e produsa, tesutul se atrofiaza.
- are loc tulburarea ritmului de succesiune, a represiei si inductiei.
Criteriile maladiilor ereditare: clasificarea maladiilor ereditare, pentru majoritatea lor e specific:
- transmiterea lor are loc pe verticala, de la generatie la generatie
- in familia afectata exista un raport numeric intre persoanele afectate si cele sanatoase(legea lui Mendel)
- aparitia manifestarilor clinice, la o virsta anumita, la unele persoane ele apar indata dupa nastere in caz de boli cromozomale, hemofilie si altele, altele se manifesta dupa 6 luni de la nastere(ex: fenilcetonuria), la altii peste 5-6 ani, neopatiile, la altele peste 25-35 ani(hipertonia), peste 40 ani(diabetul zaharat).
Se disting 3 grupe de afectiuni:
1)       Boli la nivelul cromozomilor (cromozomale)
2)       Maladii dismetabolice (enzipatii, maladii dizmetabolice ce apar la mutatia genelor)
3)       Anomalii de transformare (asocierea informatiei straine la ADN)
Genetica medicala dispune de citeva...
1.       Terapia de intarire generala a organismului – se introduc hormoni anabolici, vitamine care ar putea regla acest proces.
2.       Tratament de substituire dificitelor ereditare – insulina la cei cu diabet, globulina la hemofilici.
3.       Tratament patogenetic – schimbului de substante cu acumulare excesiva a produsilor metabolici, dereglari care intoxica organismul.
4.       Tratament chirurgical in cazul anomaliilor innascute cum ar fi vicecardiace, burza de iepure, picior strimb, contractia aortei.
5.       Ingineria genetica – insulina artificiala, betaglobulinele, interferonul, si alte subs care se sintetizeaza pe cale artificiala si se folosesc in organism.

Fiziologia tesuturilor excitabile
                Iritabilitate - . O forma seprata a iritabilitatii este excitabilitatea.
                Excitabilitate – proprietatea tesutului nervos, glandular si muscular de a raspunde specific pronuntat si rapid la actiunea factorilor interni sau externi.
Agentii ce actioneaza asupra tesuturilor:
Daca actiuoneaza asupra tesuturilor iritante se numesc agenti iritanti, cei ce actioneaza asupra tesuturilor excitante se numesc excitanti.
Agentii excitanti se impart dupa marimea valorii lor in:
-          Marime subpragala: daca actioneazaasupra tesutului nu provoaca efect
-          Marimea pragala: valoarea minima a excitantului care actioneaza asupra tesutului si fomreaza efect;
-          Marime supra-pragala: o valoare mai mare decit ce ade sus.
Dupa ... :
-          Fizici (temperatura, curent, lumina);
-          Chimici: acizi baze saruri;
-          Biologici: mediatori, potentiali de actiune, bacterii, virusi.
Cu studierea lor sa ocupat Gover si Leiz. Ei au aratat relatia intre durata actiunii excitantului si puterea ei. Sa stabilit ca cu cit marimea excitantului este mai mare cu atit ii trebuieste un timp mai putin ca sa provoace efect
Au introdus notiunile de:
Reobaza – reactia de raspuns a tesutului la actiunea minimala a excitantului;
Cronaxia – reactia de raspuns la actiunea unui excitant egal cu 2 reobaze care actioneaza simultan;
Timp util – timpul cind actioneaza excitantul si provoaca excitatie la valoarea unei cronaxii.
Potentialul de repaos si potentialul de actiune a tesutului. Orice celula vie la membrana care o inconjoara si o protejeaza apare o asimetrie ionica care asgura un potential si acest potential se numeste potential de repaos sau potential de membrana.
                Pompa Na – K scoate ionii impotriva gradientului de concentratie. Energia este luata din descompunerea ATP-ului (acidul adenozintroifosforic) < ADN < Creatin fosfat < mitocondrii < substante organice. In asa fel potentialul de membrana se mentine in anumite norme.
                La actiunea unui excitant asupra celulei potentialul de repaos se transforma in potential de actiune care se caracterizeaza prin urmatoarele:
1.       Perioada latenta – perioada de la momentul excitatiei pina la paritia reactiei;
2.       Perioada de depolarizare – are loc disparitia polaritatii membranei;
3.       Perioada de repolarizare – are loc restabilirea polaritatii membranei;
In ea avem potential vistigial negativ si apoi pozitiv.
La actiunea excitantului se deschid canaliculile pentru Na, el brusc intra in celula si potentalul de membrana dispare. Dupa ce ... canaliculile pentru Na se inchid si se deschid canaliculile pentru K, si pe baza acestuia se restabileste polaritatea (are loc repolarizarea). La sfirsitul repolarizarii repolarizarea are loc lent. Si din aceasta pricina apare potentialul vistigial negativ. Hiperpolarizarea – potentialul vistigial pozitiv (atunci cind Na iese din surplus din celula).
In clinica si in viata are valoare raspunsul celulelor la excitatiile care apar. Celula poate fi excitate o  singura data dupa care apare starea de repaos insa celula poate fi excitata si in serie, adica sa apara mai multi excitanti intro anumita ordine.
Modificarea excitabilitatii in timpul excitatiei: daca o grupa de celule este excitata in timpul excitatiei ea va raspunde in mod diferit si anume:
1)       Daca a doua excitatie va nimeri in faza perioadei latente atunci efectul se sumeaza si raspunsul va fi mai mare;
2)       Daca a doua excitatie va dimeri in faza de repolarizare atunci celula nu va raspunde la aceasta excitatie, ea se mai numeste perioada refractare absoluta;
3)       Daca a doua excitare va nimeri in perioada de repolarizare: daca excitarea va fi de marime pragala tesutul nu rasunde, iar daca este de marime suprapragala tesutul va raspunde si raspunsul va fi mai mic ca norma, se mai numeste perioada refractara relativa;
4)       Daca excitarea a doua nimereste in faza potentialului vistigial negativ apu se intimpla ceva paradoxal: celula va putea reactiona la un excitant si mai mic decit pragal, se mai numeste de supraexcitatie (exaltatie/ excitatie marita);
5)       Daca a doua excitare nimereste in potentialul vistigiar pozitiv tesutul sau celula va raspunde numai la excitant mai mare decit pragal.