Arhitectura Calculatorului - Plăcile de circuite a unui PC #1

I.Scopul lucrarii:
Studierea părţilor componente ale calculatorului, aspectelor fizice ale aspectelor de bază a plăcilor și a circuitelor electrice dintr-un PC, asamblarea unui PC.

II.Schema bloc a unui PC:
-Unitatea de intrare (UI);
-Unitatea de memorare (M);
-Unitatea de ieşire (UIE);
-Unitatea aritmetica –logica (UAL);
-Unitatea de comandă (UC);


III.Componetele unui PC:
1.Placa de bază
   Placa de bază  este un dizpozitiv 'de bază', un 'pămînt' pe care 'se plantează' celelalte componente. Este componenta pe care se implantează procesorul, pe care se află sloturile de extensie, pe care se află memoria cache L2. Pe lîngă această funcţie, de suport pentru celelalte componente, are rolul de a regla şi  distribui tensiune procesorului şi celorlalte componente. O placa de bază de calitate are variaţii mici al intensităţii curentului 'livrat' şi mai multe valori ale tensiunii pe care o poate furniza. Pe o placă de bază se află următoarele componente: soclul pentru procesor (interfaţa) - un 'socket'  în care se introduce procesorul.
Socket 1 - 169 pini, lucrează la tensiunea de 5V suportă procesoarele 486 DX2 şi DX4
Socket 2 - o minoră îmbunătăţire făcută de Intel pentru a suporta şi procesoarele Pentium Overdrive (procesor de upgrade) 238 pini.
Socket 3 - altă interfaţă de la Intel 237 pini 3,3V-5V, suportă procesoarele 586.
Socket 4 - trecerea la procesoare Pentium, suportă doar procesoare Pentium 60 şi 66.
Socket 5 - 3,3V 320 pini, suportă iPentium 75-133Mhz.
Socket 6 - 3,3V 235 pini, destinat procesoarelor 486, un Socket 3 mai avansat.
Socket 7 - cel mai popular, 2,5-3,3V 321 pini suportă procesoare 75-200Mhz, procesoare Pentium MMX, K5, K6, 2x86, 6x86MMX.
Socket 8 - 3,1-3,3V 387 pini destinat doar procesoarelor PentiumPro.
Slot 1 - 2,8-3,3V, o schimbare radicală, procesorul se introduce în slot ca o placă obişnuită, 242 pini, este folosită doar de Intel, fiind o alegere bună pentru sistemele biprocesor.

Placa de bază mai include controllere şi conectori pentru hard-disk, floppy-disk, tastatură, port serial, opţional PS/2 şi USB.

2.Procesorul
   Componenta ce are rolul de a dirija celelalte dispozitive, de a împărţi sarcini fiecăreia, de a coordona şi  verifica execuţia sarcinilor primite. Un calculator nu poate funcţiona fără procesor. Procesoarele au avut o evoluţie rapidă de la 8088,8086…80486, producţia fiind asigurată în principal de firma Intel, printre primii producători de procesoare destinate utilizatorilor privaţi. Alte firme producătoare sunt AMD, Cyrix, ITD. Procesoarele produse de AMD şi Cyrix sunt mai ieftine decît cele produse de Intel şi au o arhitectura compatibila cu cele produse de Intel, însă se dezvolta separat.
Procesorul i386 a fost primul procesor care a inclus 6 faze de execuţie paralelă, la procesorul 80486 s-a dezvoltat mai mult paralelismul execuţiei prin expandarea unităţilor de decodificare a instrucţiunii şi de execuţie într-o bandă de asamblare (pie-line) cu cinci nivele, astfel ajungîndu-se la 11 faze paralele. În plus, procesorul 486 are un cache intern de date şi instrucţiuni de nivel L1 de 8Ko pentru a mari procentul instrucţiunilor ce pot fi executate la viteza de o instrucţiune pe impuls de tact. La acest procesor a fost pentru prima dată integrată unitatea de calcul în virgulă flotantă (coprocesorul) în acelaşi cip cu CPU-ul.
   AMD a lansat în aceeaşi perioadă procesorul 486 DX5 cu frecvenţe pîna la 133, fără prea mult succes. Surprinzător, după 486 nu a urmat 586, decît pentru Cyrix şi AMD. Intel a decis sa schimbe formatul numelui trecînd la Pentium.
Procesorul Pentium a adăugat o a doua bandă de asamblare pentru a obţine performanţe superioare (cele două benzi de asamblare (U,V) pot executa două instrucţiuni pe un impuls de tact); memoria cache s-a dublat, existînd un cache de 8 Ko pentru cod şi unul similar pentru date. Pentru îmbunătăţirea execuţiei ramificaţiilor din programe s-a implementat conceptul de predicţie a salturilor, introducîndu-se un tabel pentru memorarea adreselor cele mai probabile la care se fac salturile. Registrele principale au rămas pe 32 de biţi, căile interne fiind pe 128 sau 256 de biţi, magistrala de date externă – 64 biţi. Procesorul Pentium are integrat un controller de întreruperi avansat (APIC) folosit în sistemele multiprocesor.
AMD a lansat într-o perioadă intermediară procesorul 586, apoi K5 după 586 pentru Cyrix urmînd 6x86.
AMD şi Cyrix au rămas multă vreme într-un con de umbră al lui Intel, mai ales că procesoarele Intel Pentium (lansate la frecvenţe de 75Mhz) s-au dezvoltat rapid, de la frecvenţa de 166 Mhz fiind adăugate instrucţiunile MMX (un set de 57 noi instrucţiuni, patru tipuri noi de date şi un nou dst de regiştri pentru a accelera performanţele aplicaţiilor multimedia şi de comunicaţii; MMX se bazează pe o arhitectură SIMD (Single Instruction, Multiple Data), permiţînd îmbunătăţirea performanţelor aplicaţiilor ce folosesc algoritmi de calcul intensivi asupra unor mari şiruri de date simple (procesoare de imagini 2D/3D). După Pentium urmează Pentium Pro care are o arhitectură superscalară pe trei cai – poate executa trei instrucţiuni într-un impuls de tact avînd un cache L2 de 256 Kb strîns legat de CPU printr-o magistrală dedicată pe 64 de biti. Procesoarele Pentium şi Pentium Pro au fost dezvoltate pîna la frecvenţe de 233 Mhz, următorul pas fiind Pentium II (este un PentiumPro cu MMX) şi Pentium III.
Revenind la AMD, a lansat procesorul Amd K6 ce avea în plus 32kb cache level 1 fata de K5. Următorul pas a fost AMD K6-2, care a dat o replică MMX-ului de la Intel cu un set de instrucţiuni numite 3D NOW; trebuie amintit că şi procesoarele K6 au înglobat instrucţiuni MMX frecvenţa maximă atinsă fiind de 500Mhz. AMD K6-3 înglobează 256kb level 1 cache ceea cea aduce un spor de viteză substanţial
Cyrix a rămas în urmă, unui 6x86 la 200Mhz corespunzîndu-i un Pentium la 150Mhz, pe cînd la AMD seria K6 –K62 a fost extrem de reuşită, depăşind pe alocuri procesoarele Intel la frecvenţe echivalente.
Fiecare procesor din seria x86 este compatibil fizic cu placa de bază, astfel procesoarele se introduc într-un soclu de pe placa de bază, ce are un număr standard de pini (321). Pentru a descuraja concurenţa, Intel a schimbat modul de conectare a procesoarelor Pentium II-III, conectarea la mainboard făcîndu-se printr-un nou tip de soclu – Sec – Slot 1; Intel nu a dat drept de producţie (licenţă) a acestui soclu firmelor AMD şi Cyrix. Ca replică, AMD a conceput procesorul AMD K7, ce concurează direct Pentium II prin frecvenţe de pînă la 900Mhz şi cache level 2 –512Ko, pentru un nou tip de soclu – Slot A. 
   Succesul pe piaţă al procesoarelor Intel a fost datorat faptului că fiecare nou procesor îngloba funcţiile precedentului (astfel un Pentium II este capabil de a executa cod scris pentru 386), caracteristici întîlnite rar la început (1980). Procesoarele Sparc, Alpha, Dec, Risc sunt extrem de scumpe, incompatibile cu codul x86, ele fiind proiectate pentru aplicaţii paralele, volum mare de calcul, sisteme multiprocesor. Firma SPARC a lansat de curînd procesorul pe 64 biti UltraSparc la 1,5 Ghz.
Trebuie amintit că un calculator poate avea unul sau mai multe procesoare. Plăcile de bază ‘normale’ permit prezenta unui singur procesor, însă sunt producători ce oferă opţiunea de ‘dual processor’. Astfel în sistemele produse de Digital, HP se pot întîlni între 2-8 procesoare. Problema este că numai anumite sisteme de operare ştiu să folosească multiprocesarea (Linux, SunOs, Unix, WindowsNT). Astfel în Windows 98 prezenţa unui procesor suplimentar nu va influenţa cu nimic performanţa sistemului. Sistemele multiprocesor sunt folosite în servere sau în staţii de lucru cu flux mare de date (CAD, GIS, etc). Un alt motiv de a folosi un sistem multiprocesor este securitatea oferită. Astfel în cazul unei defecţiuni produse la unul din procesoare conducerea va fi luată de celalalt.

3.Memoria
   În configuraţia unui sistem de calcul întîlnim două mari tipuri de memorii – RAM şi ROM. Memoria este spaţiul de lucru primar al oricărui calculator. Lucrînd în tandem cu CPU (procesorul) are rolul de a stoca date şi de a procesa informaţii ce pot fi procesate imediat şi în mod direct de către procesor sau alte dispozitive ale sistemului. Memoria este de asemenea legătura dintre software şi CPU.
   Din punct de vedere intern memoria RAM este aranjata într-o matrice de celule de memorie, fiecare celulă fiind folosită pentru stocarea unui bit de date (0 sau 1 logic). Datele memorate pot fi găsite aproape instantaneu (timp de ordinul zecilor de ns) prin indicarea rîndului şi coloanei la intersecţia cărora se afla celula respectivă. Se deosebesc două tipuri de memorie:
SRAM(Static Ram) şi DRAM(Dynamic Ram).
Tehnologia DRAM este cea mai întîlnită în sistemele actuale, trebuind să fie reîmprospătată de sute de ori / secundă pentru a reţine datele stocate în celulele de memorie (de aici vine şi numele); fiecare celulă este concepută ca un mic condensator care stochează sarcina electrică
Este prezentă sub două tipuri de module: SIMM-urile şi DIMM-urile. SIMM-ul a fost dezvoltat cu scopul de a fi o soluţie uşoară pentru upgrade-uri. Magistrala de date este pe 32 biţi, fizic modulele prezentînd 72 sau 30 de pini. DIMM-ul a fost folosit întîi la sistemele MacIntosch dar a fost adoptat pe PC-uri datorită ma­gis­tra­lei pe 64 de biţi, avînd 128 pini.
Tipurile de memorie DRAM sunt: FPM (Fast Page Mode), EDO (Extended Data Out), SDRAM (Synchronous DRAM). Cele mai rapide sunt SDRAM-urile, fiind şi cele mai noi, oferind timpi de acces mici (8ns).
   Tehnologia SRAM foloseşte tot un sistem matricial de reţinere al datelor, dar este de cinci ori mai rapidă, de două ori mai scumpă şi de două ori mai voluminoasă decît memoria SRM. Nu necesită o reîmprospătare constantă, elementul central al unei celule fiind un circuit basculant bistabil. SRAM este folosit pentru memoriile cache datorită vitezei mari.

 4.Hard Disk-ul
   Interfaţa pentru hard-disk poate fi inclusă (în cele mai multe cazuri este) pe placa de bază sau poate fi achiziţionată ca  placă de extensie separată. Controllerele pentru hard-disk, ca şi hdd-urile de altfel, pot fi de două tipuri constructive: IDE (EIDE) sau SCSI (Small Computer System Interface). Hard-diskurile SCSI necesită un controller special, interfaţa SCSI fiind mai avansată decît EIDE, mai scumpă, cu performanţe mai mari, avînd avantajul de a putea conecta pe acelaşi controller şi cablu  scannere, hard-diskuri, unităţi floppy, CDROM, etc., un număr total de 8 device-uri SCSI suportate simultan. Avantajele SCSI sunt multiple: poate conecta pe aceeaşi magistrală 8 device-uri diferite simultan  (IDE - 2 device-uri şi acele HDD sau CD-ROM); lungimea panglicii SCSI - 10-25 m, viteza maximă 80Mb/sec wide ultra 2 SCSI; gabaritul redus. SCSI utilizează cozi de mesaje. Mecanismele bazăte pe astfel de cozi sunt integrate pe scară tot mai largă în sistemele de operare moderne (WindowsNT). Hard-diskurile SCSI au fost întotdeauna cu un pas în faţa celor IDE, astfel capacităţile au fost mai mari şi viteza de transfer net superioară, cel mai rapid hard-disk IDE actual are o rată de transfer  maximă de 66Mb/sec (UDMA/66). Mărimile hard-diskurilor singulare sunt cuprinse între 20Mb şi 4T. Această capacitate poate fi extinsă prin intermediul discurilor RAID sau prin tehnologia de clustering (conectarea mai multor hdd-uri astfel ca sistemul să le vadă ca fiind unul singur; această tehnologie este folosită şi în procesarea paralelă).

5.Floppy Disk-ul
   Pe placa de bază există şi un controller de floppy disk, care poate fi de 3,5' sau 5,25', modelele mai vechi nu prea mai sunt suportate. Astfel diskette-le sunt folosite cu unitatea floppy avînd capacitate neformatate de 2Mb, prin formatare MS DOS-1,44Mb. Exista unităţi de diskette care suporta diskette de mare densitate de 100-200Mb, nestandard (Sony, Travan) şi care pot citi şi disketele de 3,5'; interfaţa este separată pentru acest tip de unităţi de diskette.

6.Slot-urile
   Mai există pe placa de bază sloturile  în care se pot introduce plăci de extensie (modemuri, plăci video, plăci de reţea, plăci de sunet, etc). Sloturile pot fi diferenţiate în  funcţie de diferenţele constructive: VL-BUS, ISA, EISA, PCI,PCMCIA, AGP. Interfata VL-BUS este depăşită, interfaţa ISA este încă folosită cu succes, fiind prezentă pe majoritatea plăcilor de bază de generaţie nouă. PCI este cea mai folosită interfaţă, oferind rate de transfer mari la preţuri rezonabile în prezent. A fost introdusă cu ~5 ani în urma urmînd standardului EISA. PCMICA este destinat utilizatorilor de calculatoare portabile, oferind conectivitate rapidă, autoconfigurare. Aceste plăci sunt extraordinar de mici (şi de scumpe), fiind de mărimea unei cartele telefonice, duble ca grosime.
   Interfaţa AGP este ultimul venit pe ring, cel mai nou, destinat plăcilor grafice, în secolul acceleraţiei este destinat acceleratoarelor grafice de mare viteză, făcînd o legătură directă între procesor şi placa grafică, oferind rate de transfer de pîna la 3Gb/sec.
   Toate aceste tipuri de sloturi diferă între ele, exista totuşi sloturi PCI/ISA shared în care se pot introduce  plăci PCI sau plăci ISA.
   Porturile seriale sunt destinate conectării în exterior a device-urilor care sunt cam puţine: modem/mouse. Versiunile noi  posedă cache şi o interfaţă ce 'gîndeşte' singură degrevînd** procesorul (UART 16550).
   Porturile paralele sunt destinate conectării imprimantelor sau altor dispozitive ce funcţionează pe acest tip de port (scannere, plăci de achiziţie etc.).

7.Modem-urile
   Modemurile sunt dispozitive destinate conectării intre calculatoare cu ajutorul liniei telefonice. Pot fi de doua tipuri constructive: interne şi m. externe. Modemurile interne se instalează într-un slot PCI sau ISA avînd integrate portul serial propriu. Oferă conectări la viteze cuprinse între 600bps şi 56700bms. Unele versiuni oferă şi capabilităţi fax şi voice, viteza maximă de primire/trimitere a unui fax fiind de 14400bps. Există un număr mare de protocoale de corecţie şi compresie pentru modemuri, ce au rolul de a păstra integritatea datelor transmise (V32/V42,K5Flex,etc).

8.Plăcile Video
   Plăcile video sunt dispozitive ce fac legătura între procesor/sistem şi monitor. Au rolul de a afişa pe monitor datele procesate de CPU (de fapt rezultatul acestor procesări). Se conectează pe placa de bază printr-un slot ISA/PCI sau AGP. Plăcile video pot conţine acceleratoare 3D care degrevează procesorul, versiunile profesionale incluzînd chiar 2 procesoare 3D pe placa video (ELSA Guillemond). Sunt dotate cu memorie (VRAM) între 512k (Trident) şi 96Mb (ElsaG). Reprezintă o componentă importantă a sistemului, viteza sa influenţînd în mare parte performanţa sistemului. În funcţie de cantitatea de memorie existentă pe placa video rezoluţiile la care poate lucra sunt 640x480, 800x600, 1024x764 etc. Plăcile video bune oferă şi o rată de reîmprospătare a imaginii optimă ce reduce riscul apariţiei afecţiunilor oculare.

9.Plăcile de Sunet
   Plăcile de sunet sunt dispozitive ce au rolul de a reda informaţia binară sub formă de sunet, sau de a converti sunetele în format bin. Astfel o placă de sunet se conectează la slotul ISA/PCI, apoi la CD-ROM printr-un cablu separat.
   Plăcile de sunet de la Creative sunt dotate cu memorie în care sunt înregistrate sunete originale de instrumente, fiind utile compo­zi­to­rilor. Atît Creative cît şi Aureal au lansat recent o tehnologie de redare spaţială a sunetului.


10.Monitorul
   Primele generaţii de monitoare au fost de tip digital, primind de la calculator toata informaţia necesară afişării sub formă de semnale TTL apărînd apoi monitoarele analogice din ce în ce mai con­struc­tive. S-a diversificat oferta, perfecţionîndu-se tehnologiile cristalelor lichide, plasma sa altele.
O clasificare sumară  a monitoarelor ar putea fi făcută după unul din criteriile:
   a) după culorile de afişare – monitoare monocrome (afişează doar două culori - negru şi alb/verde/galben); cu niveluri de gri - pot afişa o serie de intensităţi între alb şi negru; monitoarele color
   b) după tipul semnalelor video
*Monitoare digitale: acceptă semnale video digitale (TTL) sunt conforme cu standardele mai vechi IBM CGA şi EGA. Sunt limitate la afişarea unui număr fix de culori.
*Monitoarele analogice: pot afişa un număr nelimitat de culori.
   c) după tipul grilei de ghidare a electronilor în tub
*Cu mască de umbrire: ghidarea fluxurilor de electroni spre punctele de fosfor corespunzătoare de pe ecran este realizată de o mască metalică subţire prevăzută cu orificii fine
*Cu grila de apertura: în locul măştii de umbrire se află o grilă formată din fibre metalice fine, verticale, paralele, bine întinse şi foarte apropiate între ele. Calitatea acestor monitoare este superioară.
    d) după tipul constructiv al ecranului
*Monitoare cu tuburi catodice convenţionale (CRT), sunt cele mai ieftine şi mai performante de pe piaţă. Prezintă diferite variante, cele mai întîlnite fiind shadowmask CRT şi tuburile Trinitron, cu grila de apertură
*Dispozitive de afişare cu ecran plat (FPD-Flat Panel Display), LCD (cristale lichide) şi PDP (Plasma Display Panel). Sunt utilizate la laptopuri, fiind net inferioare monitoarelor clasice.
*Ecrane tactile – adaugă posibilitatea de selectare şi manipulare a informaţiei de pe ecran cu mîna;  dimensiunile monitoarelor pot varia intre 14 şi 21 inch.

IV.Descrieria caracteristicelor de bază a calculatorului ,,ASUS K52F’’:

Placa de bază-DualCore Intel Core i5, 2133 MHz (16 x 133)
Memoria Cache-3Mb(On-Die,ECC,Full-Speed).
Podul de nord-Intel Arrandale IMC
Procesor-Intel Corporation
                Intel(R) Pentium(R) CPU P6200  @ 2.13GHz(2CPUs),
                Frecventa procesor ~2.1GHz.

Tipul BIOS-Intel Video Bios.
Memoria internă-2048MB RAM (DDR3-1333 DDR3 SDRAM).
Memoria externă- Hitachi HTS545032B9A300 ATA Device.
                             Travelstar 5K500.B
                                320Gb
Placa Audio- Conexant SmartAudio HD.   
Cd-Rom- PIONEER DVD-RW DVRTD10RS ATA Device.
                 ATA Channel 0
Sistema de operare-Windows 7 Ultimate 32-bit.
Tastura-Standard P/S 2.
Şoricel- ELAN PS/2 Port Smart-Pad.
Monitor-Universal PnP, 15.6" 16:9 HD (1366x768) LED Backlight

Aceste date le-am obţinut cu ajutorul programului Everest Ultimate Edition 2006(version 3.01.652).


V.Descrierea tipurilor de memorie disponibile într-un calculator electronic, descrierea caracteristicilor principale ale PC-ului ales:

   Memoria are rolul de a păstra informaţia utilizată de UC sau dispozitivele periferice. Informaţia stocată este de 2 tipuri: programe si date. Memoria unui calculator in funcţie de informaţia păstrată e organizată ca memorie internă sau externă. Memoria internă conţine informaţia în curs de prelucrare: programe în curs de execuţie şi date cu care operează programul curent. Memoria externă păstrează informaţia în vederea unei utilizări ulterioare. Spre deosebire de memoria internă, care are o capacitate limitată, cea externă in principiu e nelimitată.
Memoria internă e conectată direct la magistrale. Acest lucru permite o viteză de transfer mare a informaţiei. Memoria internă e realizată in diverse tehnologii: circuite semiconductoare(RAM,ROM,DRAM…), inele cu ferită, bule magnetice.
În PC-ul ales memoria internă e alcătuita din 2 plăci de memorie DIMM, memoria CMOS(inclusiv CMOS a plăcii video). Ambele plăci de memorie utilizează tehnologia SDRAM(Static Dynamic Random Acces Memory). Însă ele au diferite frecvenţe de lucru: 133MHz şi 100MHz. La fel ele diferă şi prin numărul de biţi: 64 şi 72 biţi.
Memoria externă e alcătuită din hard-discul Hitachi HTS545032B9A300 ATA Device Travelstar 5K50 320Gb.
   Capacitatea hardului e mult mai mare ca cel al plăcilor de memorie internă. Se conectează el la placa de bază cu ajutorul conectorului ATA.

VI.Descrierea tipurilor de microprocesoare. Caracteristicile principale ale procesorului din PC-ul ales:

   În prezent principalii producători de microprocesoare sunt companiile Intel şi AMD. Deşi microprocesoarele după funcţionalitatea lor sunt aproape identice ele diferă puţin din punct de vedere al arhitecturii. Un calculator poate avea mai multe procesoare însă utilizarea acestor sisteme în calculatorul, care nu are nevoie de resurse extrem de mari e prea scumpă. În prezent compania Intel a propus pe piaţă pentru IBM-PC platforme duble de procesoare.
În calculatorul ales se află procesorul Intel(R) Pentium(R) CPU P6200  2.13GHz(2CPUs),frecventa procesor ~2.1GHz.

VII.Instalarea placii de bază:

Măsuri de precautie:
Înainte de instalarea plăcii de baza şi a componentelor ei sau schimbării oricăror setări este necesar de luat următoarele măsuri de precauţie:
1.Înainte de atingerea oricărui component, este necesară închiderea alimentării.
2.Pentru evitarea defectelor componentelor plăcii cu electricitate statică, niciodata trebuie de aşezat placa pe covoare sau obiecte analogice. In afara de aceasta inainte de lucrul cu componentele trebuie de purtat o brătara legata cu pămîntul sau de atins un obiect legat cu pămîntul.
3.Este necesar de tinut  microcircuitele de margini si nu trebuie de atins microcircuitele integrate.
4.Daca a fost extras vre-un component din sistema, el trebuie aşezat pe un covoraş legat cu pămîntul sau în pachetul în care el se vinde.   

Instalarea microprocesorului:
Pas 1: Se deschide soclul microprocesorului, ridicind tija în sus cu 90 grade.
Pas 2: Se inserează procesorul deasupra soclului cu colţul marcat în directia marcată a soclului.
Pas 3: Se închide soclul prin repunerea în starea iniţială.
Setările jumperilor:
JCMOS –  pentru a şterge datele CMOS se parcurg următorii paşi
·         Se deconectează sistemul
·         Se schimbă poziţiile jumperilor din starea 1-2 în 2-3 pentru câteva secunde
·         Se instalează jumperul înapoi în starea 1-2
·         Se conectează sistemul şi se apasă “Del” pentru a intra în BIOS
JCLK     –  acest jumper este folosit pentru a seta diapazonul de lucru al procesorului
·           Starea 1-2 corespunde frecvenţelor 100/133 MHz
·         Starea 2-3 corespunde frecvenţelor 133/166/200 MHz
Instalarea modulelor de memorie:
Placa suportă tehnologia Dual Channel Memory Technology. De acea în 2 cuiburi de o culoare trebuie de instalat perechi de plăci de memorie identice. Altfel activarea acestei tehnologii va fi imposibilă. Tehnologia nu va fi activă chiar daca pe placa este doar o placuţă de memorie.
Pas 1:Se deschide cuibul DIMM, apăsind pe elementele fixatoare în directia opusa cuibului.
Pas 2:Se aşeză modulurile astfel ca tăieturile de pe plăcuta să corespundă tăieturilor cuibului.
Pas 3:Dupa instalarea modulelor elementele fixatoare trebuie sa se închidă în totalitate.

Sloturile PCI si AGP:
Sloturile PCI este destinat dispozitivelor cu o interfaţă pe 32 biti.
În slotul AGP se instaleaza placa video. Slotul este dotat cu un element fixator pentru instalarea placii grafice.

Instalarea dispozitivelor periferice:
Pas 1:Se deconecteză placa de bază de la alimentare. Se citesc recomandările pentru dispozitivul dat şi se instalează urmând toate instrucţiunile în slotul corespunzător sau se conectează la portul respectiv.
Pas 2:Se instalează dispozitivul în slotul necesar şi se apasă puternic da ratent pentru ca ea sa intre în totalitate în cuib.
Pas 3:Se înşurubează elementele de fixare.

Instalarea hardului:
Placa de baza descrisă suporta tehnologia SATA de acea se pot conecta hard-uri ATA sau  SATA.
Pas 1: Se instalează HDD în locul special rezervat.
Pas 2: Se conectează hardul prin firul de alimentare la placa de baza.
Pas 3:Se conectează firul de conexiune corespunzător IDE cu un capat la placa de baza si altul la Hard –disk. 
 Pentru instalarea Floppy şi CDROM se procedează analog ca la HDD doar că la floppy se foloseşte firul de conexiune pentru FDD. 

Concluzie:
   Efectuând această lucrare de laborator am obţinut noi cunoştinţe in domeniul componenţei unui calculator. La fel am asamblat un PC, obţinând astfel cunoştinţele de bază în acest domeniu.